Grou en omgeving

het dorp Grou

Grou telt ruim 6.000 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Leeuwarden. Er is een prachtig authentiek centrum te vinden in het dorp, dat gekenmerkt wordt door diverse leuke winkeltjes. Het dorp brengt je snel naar grote steden in de buurt zoals Leeuwarden, Drachten en Heerenveen. De ligging aan het Pikmeer, het gezellige centrum, de vele winkeltjes, café’s en restaurants maken Grou tot een druk bezochte plaats. Door de jaren heen is Grou uitgegroeid tot een internationaal bekend watersportcentrum. Er zijn vele aanlegplaatsen voor de pleziervaart en er is voldoende accommodatie om gasten, die wat langer willen blijven, een goed onderkomen te bieden. Van oorsprong is Grou een boeren-, vissers- en schippersdorp dat doorsneden was met vaarten en havens. Het oude gedeelte, gelegen op een terp, geeft nog een goed beeld van het voormalige typische waterdorp. Aan de hand van grondboringen in de terp heeft men kunnen achterhalen dat Grou zo’n 1200 jaar oud is.

Grou wordt vaak beschouwd als de bakermat van de Friese cultuur. De gebroeders Halbertsma die hier geboren en opgegroeid zijn, hebben namelijk veel betekend voor de culturele verheffing van de Friese taal. Een typisch stukje Grouster geschiedenis is het Sint Piterfeest. In plaats van Sint Nicolaas komt hier ieder jaar op de zaterdag vóór 21 februari Sint Piter aan. Deze goedheiligman is genoemd naar de apostel Petrus, die beschermheilige was van de vissers en schippers. Eigenlijk is St. Piter ontstaan als een voorjaarsfeest, maar er doen vele verhalen de ronde over een andere ontstaansgeschiedenis.

Grou is een echt watersportdorp. Het ligt aan het Pikmeer. Langs dit meer loopt tevens het Prinses Margrietkanaal. Vooral in het oude gedeelte van Grou kun je heel duidelijk terug zien dat het een echt waterdorp is geweest. Het oude gedeelte is namelijk gelegen op een terp. De mensen leefden vroeger vooral ook van alles dat met het water te maken had. Visserij, zeilmakerij en scheepsbouw behoorden tot de werkzaamheden die uitgevoerd werden. Inmiddels is Grou op industrieel vlak verder gegroeid. Echter is dit allemaal wel gerelateerd aan het water. Zo is het Grou uitstekend mogelijk om diverse takken van watersport te beoefenen. Recreatie op het water staat volop centraal in Grou. Jaarlijks worden de Skûtsjesilen georganiseerd. Niet voor niets brengen veel mensen uit binnen- en buitenland een bezoek aan dit pittoreske dorp.

 

skûtsjesilen

Ieder jaar vindt in het dorp Grou de start van het SKS Skûtsjesilen plaats. Een spetterend evenement waarbij de verschillende skûtsjes de strijd aangaan tegen wind, water en elkaar. De smalle doorgang bij de Tynje, even buiten Grou levert ieder jaar weer spannende momenten op. Na Grou verplaatst de wedstrijd zicht o.a. naar Earnewâld, de Veenhoop en Terherne. Later in de periode wordt gestreden bij Lemmer, Stavoren en eindigt traditiegetrouw in Sneek.

De SKS wedstrijdreeks wordt gehouden in augustus.

pontjesroute “de 8 van Grou”

De pontjesroute “de 8 van Grou” is ieder jaar weer populair bij de fietsliefhebbers. De fietser wordt tijdens de route op één of meerdere plaatsen overgezet met een pont. Dit maakt de tocht door een deel van het merengebied extra afwisselend. De route kan in verschillende lengtes worden gefietst en kan o.a. gestart worden in Grou en Earnewâld gedurende de zomermaanden. Informatie over de ponttijden en een routebeschrijving zijn verkrijgbaar bij het VVV.

pontjesroute2